Å tippe på boksing

Som om ikke boksekamper er spennende nok å se på fra før av, blir spenningen løftet enda noen hakk lenger opp dersom man satser penger på kamper. Boksing er en sport som lenge har vært assosiert med tipping, og bookmakere har lenge benyttet seg av sportens popularitet for å tjene penger på den. Det har dog fantes noen svin på skogen – boksesporten har blitt beskyldt for kampfiksing, hvor både utøvere, dommere og bookmakere har måttet svare for seg.

Det må selvsagt skytes inn at det er lett for den tapende part å beskylde den andre for kampfiksing. Enhver som har sett en boksekamp, enten det er fra tribunen eller på fjernsynet, kan enkelt skrive under på at begge parter i ringen åpenbart prøver å vinne, og at dommerens avgjørelser stort sett støtter opp om det som foregår i ringen. Ser man dessuten en reprise av en bokser som blir slått ut i sakte film, ser man hvor “tatt på sengen”, skadet, og halvveis svimeslått de blir. Slikt kan man ikke forfalske.

Boksesporten nyter derfor rettferdig nok status som en idrett med integritet. Spillselskaper som Unibet er blant de som tar inn veddemål i boksing. Når det gjelder tipping, brukes såkalt “moneyline-tipping”, som naturlig nok går ut på at man vedder på vinn/tap, og oddsen vises gjerne ved siden av bokserens navn. For eksempel kan oddsen i en kamp se slik ut:

Bokser #1 – 200$

Bokser #2 +150$

Uavgjort + 2000$

Vedder man på #1, må man risikere 200 dollar for å vinne 100, mens hvis man satser penger på #2, vil det si at en risikerer 100 dollar for å kunne vinne 150. Tipper man at kampen vil ende uavgjort, må du risikere 100 dollar for å kunne vinne 2000.

Den bokseren du satser penger på, må vinne med mindre du ønsker å miste innsatsen. Skulle kampen ende uavgjort, taper du uansett hvilken av de to bokserne du satset penger på. Veddet du derimot at kampen kom til å ende uavgjort, noe som er relativt sjeldent i en boksekamp, har du nok vunnet en god slump med penger. Det finnes dog tilfeller hvor kamper ikke gir en muligheten til å tippe uavgjort, og hvis kampen da ender uavgjort, får alle spillerne pengene sine tilbake.

Å tippe på utfallet av en boksekamp er en noenlunde ensidig affære, da det kun finnes tre potensielle hovedutfall: vinn, tap og uavgjort. Derfor bruke bookmakere ofte andre, kreative veddemål spillere kan benytte seg av. For eksempel er det populært å vedde om hvilken runde den tapende bokseren går ned i, om det ender i knockout, eller dommeren ender opp med å stoppe kampen. Faktisk er det mest populært å tippe på hvor lenge en kamp vil vare.

Fordi det viser seg at det faktisk er mindre populært å tippe utfallet av en boksekamp enn for eksempel hvor mange runder kampen går, gir det inntrykk av at utfallet er mer eller mindre forutsigbart. Men som Cecilia Brækhus engang uttalte, kan alt skje i boksing.

Det kan alltids forekomme at en “underdog” med alle odds mot seg presterer over evne, og overrumpler tittelforsvarer som hadde tatt seieren for gitt, for dermed å gå på en smell. Om enn slike scenarioer ikke forekommer hver dag, skal en aldri undervurdere sportens uforutsigbarhet. Har man da satset penger på noen ingen andre trodde hadde sjans, kan man plutselig ende opp med å tjene en enorm sum penger.