Hvordan øke volumet uten juks

Selv Arild «Hulk» Haugen har løftet så mye vekter at han ble lei. Gjentakende øvelser øker muskulaturen, men uten riktig kosthold kan alt være forgjeves. Dessuten er det mange som tar på seg for mye arbeid, og blir utbrent før de har telt til 100 push-ups.

Det kan være fristende å putte i seg noen tabletter. Effekten kan være rask, men likevel kortvarig. Både den unge Arild og den aldrende vet at riktig trening gir større muskler.

Men om man ønsker større muskler, hva gjelder da? Her skal vi se på tre tips.

Tren tunge vekter

Har du noen gang tenkt på at det er hvordan du løfter vekten som avgjør hvilke muskler du trener? Musklene er svært komplekse, og bare en liten vridning til eller fra kroppen kan gjøre at du får en helt annen treningseffekt. Det er og så helt essensielt at du løfter tungt nok. Det betyr at du hele tiden må øke vektene du blir vant til. Det er ikke anbefalt å løfte veldig tungt med en gang, da det lett kan føre til senebetennelser, strekk og leddplager.

Gå ned i vekt

Det høres kanskje ut som en feiltakelse. Men her handler det også om det visuelle. En kraftig kropp vil skjule en del av musklene på grunn av fettlaget. Vi sier ikke at det er usunt, men skal du få markerte muskler er det viktig å redusere fettprosenten. Det normale for menn er rundt 13 % og for kvinner 30 %. Likevel ser vi unge med altfor liten fettprosent. Det optimale er en sunn sjel i en sunn kropp. Finn derfor en fornuftig balansegang.

Vit hva du løfter

Rent teknisk kan det være lurt å ha fokus på repetisjoner og sett. Vil man øke muskelmassen kan 3–6 sett med 12 repetisjoner være nok. Med sett mener vi typer styrketrening, og med repetisjoner antall ganger du løfter mellom pausene. Sørg for minst ett minutt pause for god blodgjennomstrømning.